Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

The Varietie of Lute Lessons

Geplaatst door: emile | December 28, 2010

The Varietie of Lute Lessons
Matthew Wadsworth
Channel Classics CCS SA 25408
Formaat: SACD Hybrid, 62’
Opname *****

Veel luisteraars zullen het gevoel hebben dat deze muziek lichtjaren van ons afstaat. En eigenlijk is dat ook zo: er is in de afgelopen 400 jaar erg veel gebeurd.
Deze klanken onthaasten de menselijke geest, waar de moderne toonkunst ons opjaagt. Ze brengen tevens de overconsumptie in de huidige muziek aan het licht. Ook worden we geconfronteerd met onze volgevreten status. De romanticus Carl von Weber stelde al vast dat de luisteraar steeds meer prikkels nodig heeft. Inmiddels zijn we weer 150 jaar verder en de honger naar nog meer prikkels is alleen maar toegenomen. En dan hebben we het nog over artistiek verantwoorde kunst. Over de giftige bagger uit de riolen van MTV en TMF maar te zwijgen.
The Varietie of Lute Lessons is een prachtige verzameling van 42 luit solo’s die in 1610 door Robert Dowland zijn gepubliceerd. Matthew Wadsworth speelt een greep uit die bundel en heeft speciaal voor die reeks een braillesysteem ontwikkeld.
Een prachtige cd die met veel liefde en toewijding is gemaakt. Muziek die ons de broodnodige rust verschaft in deze belachelijk hectische maatschappij. De opname is van de hoogste standaard.

EMile Stoffels

Categorie: CD recensies klassiek | Reageer »

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.