Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

PROKOFIEV Scythian Suite; Piano Concerto No. 1 etc.

Geplaatst door: emile | December 22, 2010

PROKOFIEV
Scythian Suite / Piano Concerto No. 1 / Symphony No. 1 / Violin Concerto No. 1 / Cello Concerto / Visions Fugitives
Simon Rattle, Charles Dutoit, Lorin Maazel, Martha Argerich, Frank Peter Zimmermann, Michel Beroff
20th Century Classics EMI Classics 50999 2 06860 2 (2) DDD 78’/ 73’

Uitvoering **** / Opname ****

Net als Hindemith een mooie dwarsdoorsnede van Prokofievs oeuvre uit het eerste en tweede decennium van de vorige eeuw, met uitzondering van het cello concert dat stukken later is geschreven. De dubbellaar is alleen al de moeite waard, door de schitterende Visions Fugitives door Michel Beroff. Het vuur, dat hij ook legt in de pianoconcerten, is hier ook te horen. Jammer alleen, dat de opname soms wat overbelicht klinkt. Opvallend verder is dat aan het eind van het laatste deel van de Scythische Suite, paukenslagen te horen zijn. Of die in de partituur staan, betwijfel ik zeer. Dit is de eerste opname waarbij ik dat hoor en ook op de uitvoeringen door Dorati (Mercury), Abbado (DG) en Järvi (Chandos), zijn ze niet te horen. Effectief is het echter wel. Dat men in de jaren 50 al goed kon opnemen, bewijst de opname uit 1956 van Starker’s Cello Concert wel. Ook weer een typische Walter Legge productie.

Emile Stoffels
Luister 655

Categorie: CD recensies klassiek | Reageer »

3 Reacties to “PROKOFIEV Scythian Suite; Piano Concerto No. 1 etc.”

 1. Gideon Relyveld Says:
  February 27th, 2011 at 07:50

  Geweldig om juist deze uitgave onder de aandacht te brengen! Niet alleen vanwege Prokofjev’s grotere werken die op deze dubbel-CD staan, maar vooral ook omdat voor het eerst de meest geslaagde uitvoering van Prokofjev’s ten onrechte vergeten werk de Sinfonietta op.5 – later omgewerkt tot op.48. Van dit zo aantrekkelijke werk bestaan maar bitter weinig uitvoeringen op CD. Van dit werk heeft het label Chandos meer dan vijftien jaar geleden al opnamen gemaakt met Neeme Järvi en het Royal Scottish National SO, maar komen wat wat ‘klinisch’ over. Op deze twee EMI-CD’s staat een opname met het Philharmonia Orchestra o.l.v. Riccardo Muti van ruim 35 jaar geleden. Een betere uitvoering en opname is er van dit Opus nog stééds niet voor handen. Het blijft een groot raadsel waarom de Eerste Symfonie op.25, bijgenaamd de “Klassieke”, keer op keer wordt uitgevoerd en opgenomen, en de Sinfonietta dat in stilistisch opzicht enige verwantschap vertoont met die Eerste Symfonie haast nóóit. Hoe dan ook, het maakt deze uitgave daardoor extra welkom.

 2. Gideon Relyveld Says:
  February 27th, 2011 at 08:23

  Voor alle duidelijkheid nog een correctie bij de tweede zin in mijn vorige reactie die niet af is: er had moeten worden vermeld dat het gaat om de eerste keer dat de hierboven genoemde uitvoering met Riccardo Muti voor het éérst op déze dubbel-CD is vrijgegeven. Vóór het ‘CD-tijdperk’ rouleerde deze EMI-opname met Muti uitsluitend op twee LP’s. Op kant 1, 2, en 3 stond Prokofjev’s Cantate “Ivan Grozny”, en op kant 4 de Sinfonietta als aanvulling. Men heeft er járenlang op moeten wachten voordat die Sinfonietta met Muti éindelijk op CD verkrijgbaar zou zijn!

 3. cybermagnetik Says:
  May 19th, 2011 at 21:34

  What a great web log. I spend hours on the net reading blogs, about tons of various subjects. I have to first of all give praise to whoever created your theme and second of all to you for writing what i can only describe as an fabulous article. I honestly believe there is a skill to writing articles that only very few posses and honestly you got it. The combining of demonstrative and upper-class content is by all odds super rare with the astronomic amount of blogs on the cyberspace.

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.