Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

BRUCKNER SIBELIUS NIELSEN – Gustavo Dudamel

Geplaatst door: emile | January 1, 2012

BRUCKNER SIBELIUS NIELSEN
Gothenburg Symphony Orchestra Gustavo Dudamel
DG 00289 477 9449 DDD 179:24

Uitvoering/Registratie ***/***

Drie uur met grootse symfonieën, verdeeld over drie cd’s en live opgenomen. Natuurlijk was ik erg benieuwd naar deze set, na Dudamels formidabele Le Sacre met het Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela op hetzelfde label. Nu dus met de Gothenburgers, waar hij sinds 2007 chef-dirigent van is. Dit is echter andere muziek die een volslagen andere benadering vereist. En vooral Anton Bruckner staat ver af van Stravinsky. Op het moment van schrijven realiseer ik me overigens dat morgen (11 oktober) de sterfdag is van Anton Bruckner; nu dus 115 jaar geleden. Ofschoon Dudamel de negende mooi laat vloeien, waren er niettemin een aantal momenten die wat gekunsteld of op zijn minst eigenaardig overkwamen en zodoende storend werkte voor mij. Voor het adagio neemt hij ruim de tijd: bijna een half uur. En dat is net zo lang als bij Giulini. De symfonieën van Carl Nielsen kunnen die eigenaardigheden tot op zekere hoogte iets beter hebben. Helaas was hier de opname niet altijd even doorzichtig en klonken met name de bassen erg groezelig. Ook kwamen de climaxen niet helemaal uit de verf. Alles overziend: degenen die voor Bruckners negende Giulini op DG hebben, voor de Nielsen symfonieën Blomstedt op Decca en Sibelius tweede door Davis en/of Szell (beiden op Philips) behoeven zich geen zorgen te maken…

Emile Stoffels
Luister 679

Categorie: CD recensies klassiek | Reageer »

4 Reacties to “BRUCKNER SIBELIUS NIELSEN – Gustavo Dudamel”

 1. Bert van der Neut Says:
  June 26th, 2012 at 12:20

  Blomstedt’s Nielsen is natuurlijk schitterend. Degenen die Blomstedt echter niet in huis hebben, maar wél de 2e van Nielsen (“Four Temperaments”) met het Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Morton Gould (opname 1967, volgens mij alleen op vinyl, keerzijde Nielsen’s klarinetconcert met Benny Goodman): ook zij hoeven zich geen zorgen te maken dat ze Blomstedt NIET hebben. Want geen opname van de 2e is volgens mij zo fris en dynamisch als deze… ;-))

 2. emile Says:
  June 30th, 2012 at 09:18

  Hallo,

  Bedankt voor de aanvulling! Mensen moeten inderdaad maar weer meer platen gaan draaien. Daarna de jacht openen op vinyl. Niets leukers dan dat.

  Groeten, Emile

 3. Bert Says:
  November 5th, 2013 at 18:17

  Ola,

  ik heb inmiddels ontdekt dat er in 2006 wel degelijk een RCA-release op CD is uitgebracht, met naast de superieure 2e (Four Temperaments) onder Gould ook een hele knappe 4e (Inextinguishable) onder Martinon. ASIN-nummer: B000EHQ8BO. Volgens mij voor maar $ 7.98 te halen bij Amazon.com.

  Groet,
  Bert

 4. emile Says:
  November 6th, 2013 at 18:53

  Hallo Bert,

  Hartelijk dank voor de update.

  Gr, Emile

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.