Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

Sonic T-amp tweede generatie

Geplaatst door: emile | December 28, 2010

Sonic T-amp tweede generatie

Het was maart 2005 dat mijn oog viel op een recensie van de Sonic T-Amp op Internet door TNT audio1. De eerste vraag die opkwam was natuurlijk: ‘zo’n goedkoop ding kan toch niet goed klinken?’. Verder googlen op dit onderwerp leerde uiteraard dat er al meer mensen waren die zich dat hadden afgevraagd, waaronder de auteur van het genoemde TNT artikel. Toch werden ze overtuigd en zijn er sinds 2005 heel wat hobby projecten ontstaan om het dingetje nog beter te laten klinken.

Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en dacht: ‘ach, voor dat geld? Waarom niet?’ Het zag er allemaal behoorlijk goedkoop uit. De verpakking als het versterkertje zelf. Maar goed, het is dan ook ontworpen als een portable voor op het strand. Vandaar de mogelijkheid voor acht batterijen van 1,5 volt. In de tussentijd had ik me goed ingelezen via de forums en bij de plaatselijke elektronica boer alvast een adapter voor 12 volt@1,5 A gekocht, want dat zat er bij de eerste generatie nog niet bij. Bij de tweede generatie zit er wel een schakelende voeding bij en aan de zijkant een hoofdtelefoon aansluiting.

De manier van versterken gebeurt door klasse-D techniek en is gebaseerd op de Tripath chip TA2024, die ook in een aantal Sharp televisies te vinden is, maar ook TEAC past deze chip toe. Tripath heeft meerdere chips, maar het blijkt dat de TA2024 en TA2020 wel opvallend goed klinken. Deze chip levert in de praktijk 6 watt bij 8 ohm. Vergeet de claim van 15 watt bij 4 ohm, want dat is bij 10% vervorming.

Klank

Om een eerste indruk van een product te krijgen draai ik veelal Toto IV special edition. Ik weet dan vrij snel wat voor een vlees ik in de kuip heb. Ik was toen letterlijk geschokt door wat ik hoorde. Het was snel, dynamisch, veel zwart en een ongelofelijk groot stereobeeld zoals op track 9, Miles Davis – Aura te horen was. Bovendien was de tonale balans ook correct. Ik kon het niet geloven en het moest toen zelfs nog inspelen. Na een tijdje heb ik de input caps en de voeding verbeterd, de potmeter vervangen en het geheel in een stevig aluminium kastje laten zetten. Hierdoor had ik tevens het probleem van de slechte speakeruitgangen en de ingang opgelost. Ook had ik inmiddels een 12 volt accu aangeschaft, wat voor nog meer ‘zwart’ en rust zorgde. Ik wist niet wat ik hoorde na deze modificaties. Het enige waar mijn buizenversterker toen op won was de vloeiendheid in het midden en een wat schoner hoog, waardoor het allemaal wat minder vermoeiend klonk. Echter op het gebied van breedte, diepte, hoogte en zwartheid in het stereobeeld was de T-amp ongehoord in de letterlijke zin. Pas toen ik mijn single-ended EL84 versterker triode had geschakeld, werden deze verschillen nagenoeg geneutraliseerd, waardoor de laatste uiteindelijk toch de voorkeur heeft. De zwarte achtergrond in het stereobeeld, is en blijft een kwaliteit van de T-amp. Overbodig te zeggen dat ik dan ook zeer benieuwd was naar de tweede generatie T-amp. De importeur vertelde dat er t.o.v. de vorige generatie betere input caps zitten.

Ook bij deze tweede generatie is het niet slim om conclusies te trekken na een half uurtje spelen. Het midden hoog klinkt dan behoorlijk steriel en droog en het laag te weinig volumineus en los. De ervaringen suggereren minstens 100 uur inspeeltijd. Verschil tussen mijn gemodificeerde T-amp en de tweede generatie, was wel aanwezig, maar niet dramatisch. Mijn eigen T-amp liep iets verder door in zowel het hoog als het laag en liet wat beter en langer de klanken uitsterven. Ook tonaal was de 2de generatie aan de warme kant en was de achtergrond iets minder zwart. Maar nog altijd geweldig. Het verschil tussen de eerste generatie en de modificaties die later waren gedaan, was iets groter kan ik me herinneren.

De tweede generatie ziet er wat anders uit. Minpunt blijven de goedkope speakeraansluitingen en de mini jack ingang. Ofschoon ik al een aantal jaren het geloof in een (actieve) voorversterker kwijt ben, is dat bij deze wel wenselijk: het laag wordt sneller en gearticuleerder ten koste van een beetje detail en doorzichtigheid. Bovendien wordt het hoog hierdoor minder droog en vermoeiend, omdat de T-amp daar toch een licht voorkeurtje heeft.

Conclusie

Tja, wat moet ik zeggen? Voor 79 euro een dergelijk versterkertje. Need I say more? Gewoon proberen! Ook hier geldt dat de T-amp pas straalt als de luidsprekers een rendement hebben vanaf 90dB. De les die we nog steeds moeten leren, is dat een goede audio set absoluut niet duur hoeft te zijn. Voor degenen die gruwen van klasse-D versterking: geeft het ampje een kans.

EMile Stoffels

1 Http://www.tnt-audio.com/ampli/t-amp_e.html

Categorie: Audio apparatuur, Versterkers | Reageer »

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.