Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

De Lector Audio ZAX-60 – “Natuurlijke schoonheid”

Geplaatst door: emile | May 24, 2013

De Lector Audio ZAX-60 – “Natuurlijke schoonheid”

Al Sinds 1982 maakt het Italiaanse Lector Audio, hoogwaardige audio producten. Ondanks dat Lector al ruim 30 jaar bestaat, hebben we niet het gevoel dat deze firma bij de gevestigde fabrikanten hoort. Het gaat hier om een kleine bedrijf waar de meeste producten zelf gemaakt worden.

Kennismaking

Veel opzien baarde Lector al met hun cd speler – de CDP-7T – die vele harten veroverde en beloond werd met een “Golden Ear”. Deze keer staat hun geïntegreerde vesterker op de testbank: de ZAX-60. Een betaalbare machine die gemakkelijk 60 watt levert. De kast is prachtig afgewerkt; het deksel en de knoppen zijn sober maar smaakvol. Als luidspreker uitgangen, zijn WBT’s gebruikt voor een solide contact.

Luisteren

Importeur Audioarte verzekerde me dat mijn testmodel, al volledig was ingespeeld. Overigens, er schijnen nog steeds mensen te zijn, die denken dat het inspelen van apparatuur onzin is. Dit proces wordt door velen dan ook enorm onderschat. Hoe dan ook: het luisteren kon beginnen…
Het tintelende hoog en hoge midden, manifesteerde zich bij de Lector op een energieke manier. Cymbals maar ook applaus, klonk schoon en aangenaam. Deze tinteling werd bevestigd ook op andere opnames, waarbij nooit luistermoeheid optrad. Percussie had snelheid en klonk open. De Lector deed me hierin dan ook denken aan de ModWright combinatie die ik heb.
Het midden gebied was evenzo een feest: stemmen hadden een intimiteit en betrokkenheid, die ik in deze prijsklasse niet eerder gehoord heb. En ofschoon de Italiaan hier qua openheid wat terug leek te nemen tov het midden hoog, presenteerde het op vloeiende wijze. Ook violen en altviolen hadden de beoogde klanksignatuur, zoals bleek. Koperwerk was aanstekelijk pregnant. Haarfijn werd alles losgeweekt.
Het laag leek behoorlijk ver door te lopen, met een uitstekende controle. Bij ‘Le sacre du printemps’, sprong de gelaagde basweergave in het oog. Zelfs in de laagste registers, was nog ruimte voor elasticiteit en gemak.

Resumé

Persoonlijk heb ik ZAX-60 leren kennen als een versterker dat de luisteraar, volledig in de muziek zuigt. Opvallend was de aandacht voor de natuurlijke timbres van instrumenten, in plaats van teveel het accent te leggen op detail en openheid. De klanksignatuur kan dan ook omschreven worden als een roodbruine weergave, met een schoon en verdoorlopend hoog. Voortdurend had ik het idee, dat alles in de geluidspresentatie klopte en dat kan niet van alle versterkers gezegd worden. Ook niet van duurdere machines. De potentiële koper zal binnen deze prijsklasse, de Lector dan ook bovenaan de shortlist moeten plaatsen.

Emile Stoffels
Luister Magazine

Gebruikte CD’s:

STRAVINSKY Rite of Spring – Channel Classics;
FRANÇAIX Chamber Music – MDG;
SCHUMANN Piano Concerto – Hyperion;
BRUCKNER Symphony no. 8 – Challenge Classics

Gebruikte apparatuur:

ModWright SLW 9.0 SE Signature voorversterker;
ModWight KWA 100 SE eindversterker;
Marantz 7001 SACD speler;
Siltech Interlinks en luidsprekerkabels;
NordOst voedingskabels

Categorie: Audio apparatuur, Versterkers | Reageer »

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.