Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

De Harman Kardon PM 665 – Een oude jeugdliefde

Geplaatst door: emile | September 21, 2013

Het zal in 1986 zijn geweest dat ik mijn Sansui AU D33 versterker verkocht en bij Mijn HiFi in Nijmegen kennismaakte met de nieuwe versterkers lijn van Harman Kardon. Deze versterkers waren toen “hot” en ik heb destijds de champagne kleurige PM 655 gekozen omdat dit model betaalbaar was voor mij (ongeveer 1100 gulden) op dat moment en veel kwaliteiten bood. Vooral de phono versterker werd toen al geroemd. Een vriend van mij had de grotere broer, de PM 665: ‘het Beest’. Deze is dubbel mono opgebouwd en kan een piekstroom leveren van 60 ampère. Dat is indrukwekkend. Maar ook de 655 kan 45 ampère ineens leveren en is in staat de meeste speakers met verbazingwekkend gemak aan te sturen.  In deze economisch moeilijke tijd zullen steeds meer mensen tweede hands apparatuur willen kopen. In dat geval zijn dergelijke versterkers een buitenkansje.

Laatst zag ik een 665 aangeboden en nog wel de champagne kleurige. Ik zag mijn kans schoon en de dag erop stond hij in mijn luisterkamer. Na een uurtje opwarmen was wel duidelijk waar deze knaap toe in staat is. Een ongelofelijke slam en kracht heeft deze PM 665. En bovendien een nog vollere bas dan de 655, die al niet mis is. Dat verschil had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De 665 heeft dan ook een totaal andere klank signatuur dan de 655 en wordt ook behoorlijk warm. Deze amp is zo goed dat ik me oprecht afvraag wat we de afgelopen 30 jaar zijn opgeschoten. Qua kracht en drive steekt hij mijn Modwright KWA100 SE bijna naar de kroon. Akkoord de Modwright is lichtvoetiger, gedetailleerder en opener. Kortom: de betere versterker. Maar dat mag dan ook wel.  Zo nu en dan wordt deze prachtmachine aangeboden voor niet al te veel geld. Meestal is een servicebeurt wel nodig. De drukschakelaartjes zullen schoongemaakt moeten worden, de bios zal opnieuw afgeregeld moeten worden (daarom werd mijn exemplaar warm) en is het raadzaam de elko’s te vervangen na zo’n lange tijd. Maar als dat gedaan is, klinkt deze versterker als nieuw. Hij is dan ook weer (veel) meer waard. In Duitsland zit een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in vintage versterkers waaronder ook Harman Kardon. De moeite waard om eens op hun site te kijken. Even Googlen op “HiFi Zeile”. Voor een exemplaar dat ‘Generalüberhold’ is, betaald men al snel tussen de 500 en 1000 euro. Een ding is duidelijk: als u er een ziet, sla uw slag.

Emile Stoffels

Categorie: Audio apparatuur, Versterkers | Reageer »

8 Reacties to “De Harman Kardon PM 665 – Een oude jeugdliefde”

 1. Reep Says:
  August 28th, 2014 at 11:35

  Ik heb een zwarte liggen. In goede staat en ik wil hem verkopen. Wat kan ik daarvoor vragen?

 2. emile Says:
  August 30th, 2014 at 11:41

  Hallo,

  Bedankt voor uw email. Veel hangt af van de staat van de amp. Vooral ook hoe de drukknopjes zijn. Kraken ze? Hoe is de buitenkant? Zijn er storingen? Enz.

  Hoor het graag.

  Groeten, Emile

 3. Daniel Says:
  November 6th, 2015 at 13:06

  Beste Emile,

  Bekende versterker zie ik daar 🙂
  Alles werkt als een zonnetje alleen nu heb ik een vraag, aangezien ik een tweede 665 op de kop heb weten te tikken (wederom in de kleur Champagne)
  Alleen heeft deze wat werk nodig (kraakt een beetje bij het omschakelen) wat (re-cappen uiteraard) of wie kan je mij adviseren want ik zou deze 665 in dezelfde staat willen hebben als de hier getoonde module.

 4. emile Says:
  November 11th, 2015 at 19:16

  Hallo Daniel,

  Bedankt voor je email. Ik zou hem geheel laten servicen en recappen. Kost iets, maar heb je ook iets…De amp is het waard.

  Groeten, Emile

 5. Hans Says:
  November 26th, 2015 at 12:07

  Hallo Emile,
  Heb je misschien een goed/vertrouwd adres waar ik mn PM665 kan laten servicen etc? Heb ooit mn speakers laten reviseren, waar later een liefhebber/kenner van zei “broddelwerk” en zonde van het geld. Alvast bedankt!
  Grtz
  Hans

 6. emile Says:
  November 26th, 2015 at 18:49

  Hallo Hans,

  Ik heb wel een adres, maar dat is in de omgeving Nijmegen. En ik weet niet of diegene het fijn vindt, dat ik zijn contactdetails geef aan een ander. Ik kom erop erug.

  Groeten, Emile

 7. Alex Says:
  January 15th, 2018 at 12:57

  Hallo Emile,

  Ik heb mijn pm655 2 jaar geleden bij het vuilnis weggehaald. Ik heb hem schoongemaakt en alle kapotte onderdelen vervangen. nu 2 jaar later via ebay eindelijk een betaalbare pm665 kunnen kopen:) Ik moest er nu ook een bij hebben na alle plezier met mijn pm655. Ook door stukken zoals bovenstaande stuk werd ik steeds enthousiaster. Ik krijg hem volgende week binnen:)
  groeten Alex

 8. emile Says:
  January 21st, 2018 at 22:47

  Hallo Alex,

  Wat leuk om te horen! Houd me maar op de hoogte van de ontwikkelingen.

  Groeten, Emile

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.