Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

De Cephei 5.05 – een speciale luidspreker uit het Brabantse land

Geplaatst door: emile | January 2, 2019

Een tijd geleden kreeg ik een mail van ene Kristoffer Zegers van ZMI-Audio (Zegers Music Innovations) die mijn website had bezocht, waarin hij kort gezegd vroeg of ik zin en tijd had om zijn speakers te beluisteren. Uiteraard had ik daar wel oren naar. Even voor de duidelijkheid, Kristoffer is een bekend Nederlands componist die gestudeerd heeft aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Jan Boerman.

Kristoffer timmert al weer ruim 3 jaar aan de weg in speakerland en is een groot voorstander van het zgn. open baffle systeem, waar hij dan ook al vanaf het begin mee experimenteert. Dit omdat deze aanpak toch een aantal voordelen heeft. Kris: “een kastloze luidspreker heeft een grotere maar ook natuurlijkere afstraling. De luidspreker unit wordt niet afgeremd door luchtdruk in een kastsysteem. Daardoor zijn er meer microdetails hoorbaar. Daarnaast is de laagweergave ongekleurd en zal er nooit een ‘kastklank’ of een ‘bonkgeluid’ ontstaan.” Ik moet bekennen dat ik tot nu weinig aandacht had besteed aan deze manier van weergeven, maar ook zelden dergelijke speakers gehoord had. Ik zou bijna willen zeggen: wat heb ik mezelf aangedaan! Kristoffer heeft inmiddels zijn speakers al op een paar X-Fi shows ten gehore gebracht en heeft daar veel positieve reacties gekregen.

Op auditie…

Er kwam dan ook een afspraak voor een initiële luistersessie bij Kristoffer thuis in het Branbantse Bavel waar ik gastvrij werd onthaald, door hem en zijn gezin.

Om kort te gaan, ik was direct gecharmeerd van de Cephei’s 20.2: een zeer grote stage met vooral veel substantie in het laag. Dit laag ging gepaard met een ongekende doorzichtigheid die ik niet vaak gehoord heb en we hebben dan ook heel wat uurtjes zitten luisteren naar zeer uiteenlopende muziek. Dat was mogelijk aangezien de Cephei’s alleseters zijn. Heel eerlijk gezegd geloof ik niet zo, dat speakers speciaal ontwikkeld worden voor een bepaalde muzieksoort of stijl. Maar dat terzijde…

Een aantal weken daarna mailde Kristoffer mij, dat hij met de ‘kleine’ Cephei (de 5.05) bezig was en stuurde me een foto. De grote Cephei’s waren al prachtig qua design, maar deze ‘kleintjes’ (hoogte ca 107 cm) voldoen wellicht nog meer aan de gulden snede. Mannen die opzoek zijn naar een goede weergever zullen dan ook weinig weerstand van hun vrouwelijke partner ondervinden. Voor deze kleinere Cephei’s gebruikt Kris wel wat andere units: Seas voor het midden-laag en uit hetzelfde huis de H1499 als tweeter. Dit keer een 2-weg systeem dus. Ook qua rendement (88 dB bij 4 ohm) liggen deze speakers gunstig: dus ook liefhebbers met buizen versterkers, kunnen uit de voeten; hoewel ik twijfel of mijn eigen Almarro Single Ended EL84 versterker deze speakers afdoende zal aansturen. We hebben het dan ook wel over slechts 3 watt schoon aan de haak. Echter, een gespierde EL84 of EL34 push-pull buizen versterker, zal uitstekend combineren met deze speakers.

 De tweede ronde

Er kwam dus een tweede luistersessie en dat gaf tevens de mogelijkheid om de kleine met de grote te vergelijken. Ik was aangenaam verrast door wat deze kleine Cephei’s nog in het laag presteren t.o.v. hun grote broers. Maar wat me nog meer verwonderde, was de klankbalans die nagenoeg ideaal is. Uiteraard ligt dat ook aan de gekozen ruimte, zonder te beweren dat de Cephei’s overmatig kritisch te plaatsen zijn. Anders gezegd: met de Cephei 5.05, zal er relatief snel en gemakkelijk, goed resultaat te behalen zijn. Het midden is echter waar deze speakers excelleren. Om te beginnen klinken ze open en gedetailleerd, maar gaat het zelden of nooit op de oren staan. Integendeel: ze zijn eerder innemend, betrokken en verleidelijk; zoals duidelijk bleek uit het gekozen muziek materiaal. Het geheel klonk daarbij correct en natuurlijk. Ook reageerden de Cephei’s uitstekend op impulsrijke muziek: verrassend snel en open, zonder ‘uit de bocht te vliegen’. Verder klonk complexe muziek opvallend gelaagd, waarbij de verschillende timbres gemakkelijk te onderscheiden waren. Ten slotte viel ook het rijke kleurenpalet op.

Ik mag zeggen dat ik behoorlijk verwend ben met mijn eigen Triangle Elypse speakers die als midden-laag de in-house ontwikkelde T-17 unit hebben. Dit zijn zeer snelle papieren units die qua transparantie en doortekening richting electrostaten gaan. De Cephei’s doen het op een andere manier en halen hun kracht uit de relatief grote dynamische slag. Want uitslaan kunnen ze. Op het moment dat een slagwerker in het orkest een grote trom beroerd, is dat goed te zien. Iets dat mijn Triangles bijvoorbeeld weer niet kunnen. Bij dit alles, viel het diepe en relatief precieze stereobeeld op. Het resultaat mag er dus wezen en is ongetwijfeld de opbrengst van vele uren uitproberen en doorluisteren. Chapeau!

Conclusie

Liefhebbers die op zoek zijn naar een mooi gestileerde en vooral uitstekend klinkende speaker, zullen de Cephei’s op hun shortlist moeten zetten. Vooral ook omdat deze luidsprekerset iets is voor de komende jaren. Het zal mij dan ook niet verbazen als Kristoffer regelmatig met een upgrade zal komen voor de Cephei’s, want Kris zou Kris niet zijn als hij ondanks de mooie resultaten niet zou blijven schaven aan de klank. Bovendien ben ik er ook van overtuigd dat de Cephei’s gemakkelijk verbeteringen in de rest van de audioketen zullen laten horen, want er komt heel veel muziek uit deze prachtige luidsprekers.

Emile Stoffels

 

Voor meer informatie:

Kristoffer Zegers
E-mail: kzegers@casema.nl
Telefoon: 06-510 88 9 33

Categorie: Audio apparatuur, Luidsprekers | Reageer »

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.