Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

WHARFEDALE ONYX 100

Geplaatst door: emile | December 28, 2010

WHARFEDALE ONYX 100

Het door Gilbert Briggs in 1932 opgerichte Wharfedale produceert al ruim 70 jaar sterk concurrerende luidsprekers en dankt haar naam aan een vallei bij Yorkshire, waar de rivier de Wharfe doorheen vloeit. De Engelse firma maakt inmiddels deel uit van de International Audio Group en is niet meer weg te branden uit het audio landschap.

De Onyx familie is een home entertainment lijn en het hier geteste type 100, is het kleinste model. Het is een compacte luidspreker van 8,7L inhoud met een basreflex systeem, een nominale impedantie van 6 ohm en 86 dB gevoeligheid. Daarboven komen de types 200 en 300. Verder zijn er nog twee centrale units in dit programma, een wall surround en een sub woofer.

Bij het uitpakken was ik behoorlijk verrast: de afwerking is namelijk uiterst zeldzaam voor deze prijsklasse. Volgens de site van de dealer worden er twee meesters gediend. “Onyx vormt niet alleen een centraal punt in een hifi systeem, maar ook in de algehele aankleding van de kamer”. Bij dat laatste kan ik me alles voorstellen en verwacht op dit gebied niets dan lof bij de esthetisch ingestelde audio liefhebbers onder ons. De uitvoeringen zijn in hoogglans zwart of wit en er kan – indien gewenst – bi-wiring worden toegepast.

Luisteren

Nadat de bewondering voor het strakke en gedistingeerde design een beetje was gezakt, brak de tijd aan om de Onyx 100 op zijn belangrijkste merites te beproeven. Er was een week lang bijna onafgebroken ingespeeld. De bron was de Philips DVD 963A, met zo nu en dan de Valab NOS DAC aan de digitale uitgang. Dit om zoveel mogelijk smaakjes te gebruiken. Het immer kloppende hart van mijn budget systeem is nog steeds het werkpaard de Harman Kardon HK 680. Zoals al eens eerder gezegd, is dit best een muzikale versterker, omdat er relatief weinig tegenkoppeling is toegepast.

Het eerste dat opviel was de milde klankbalans en een overwegend opaak timbre. Overgeproduceerd materiaal klonk doorgaans prettig, aangenaam en nimmer vermoeiend. Listen Without Prejudice bijvoorbeeld van George Michel had ik niet eerder zo genoeglijk gehoord. Dat gold ook voor Stripped van Christina Aguilera en Time’s Up van Living Colour. Wel vond ik het vertoonde kleuren palet beperkt, maar dat kon wel eens te wijten zijn aan de HK in combinatie met de cd speler.

Musicologie van Prince ontblootte echter een behoorlijke tendens naar het lage midden, wat in mijn huiskamer nog eens extra wordt aangezet. Dat was bij meerdere cd’s het geval. Daarom ben ik een avondje naar een goede vriend gegaan, om ze daar ook eens aan de tand te voelen. Zijn luisterruimte heeft dat probleempje niet. Bij die gelegenheid werd een ander belangrijk kenmerk van de Onyx duidelijk. Deze speakerset heeft namelijk de neiging nagenoeg alles uit te middelen en zal zelden of nooit de klankverschillen binnen een CD blootleggen.

Echter, een dag of wat daarna wisselde ik de HK voor de Yarland FV 34Aiii; de laatste uitvoering met buizen gelijkrichting. Dit is een single ended buizenversterker met een slordige 10 watt vermogen en bepaald geen voor de hand liggende keuze, om een speaker met 86 dB rendement te loodsen. Toch bleek deze omzetting buitengewoon zinvol, daar er nu veel meer kleur was te onderscheiden en de Yarland met een relatief gemak de klus klaarde. Aangezien de Yarland ook duidelijk wat weker in het lage midden is, werd de bult in dat gebied bij de Onyx deels geëffend. De HK bleek dus geen gelukkige partner en onderstreept maar weer eens dat het zeer de moeite waard is tijd te investeren in de zoektocht naar de juiste combinatie.

Conclusie

Aangezien er binnen deze prijsklasse een schier oneindige hoeveelheid compacte luidsprekers op de markt is, onderscheidt de Wharfedale Onyx 100 zich primair door de vlekkeloze afwerking en zal in vrijwel iedere leefruimte toonbaar en innemend zijn. De hier geteste Onyx 100 zal altijd mild zijn, maar heeft daar en tegen niet direct de neiging onderscheid aan te brengen tussen het afgespeelde materiaal en zal aldus overgeproduceerd materiaal veelal afvlakken. Dat leidt tot een bepaalde voorspelbaarheid, die niet iedereen zal bekoren. Anderen zullen dat nu juist weer prettig vinden, maar persoonlijk kon deze speaker mij aanvankelijk niet in vuur en vlam zetten. Althans, tot aan het moment van de versterker omzetting. Om de Onyx 100 dus wat meer openheid en kleur te geven zal men dan ook graag op zoek gaan naar een CD speler en/of versterker die wat meer het accent legt op het midden hoog met een gedoceerde slankheid in het laag. Mogelijk zullen ook de luidsprekerkabels en interlinks daarin betrokken moeten worden.

EMile Stoffels

Gebruikte CD’s:

Categorie: Audio apparatuur, Luidsprekers | Reageer »

2 Reacties to “WHARFEDALE ONYX 100”

 1. grm van acker Says:
  September 26th, 2011 at 21:01

  daar men harman kardon 680 defect is zoek ik technische beschrijving van dit apparaat.

  grt, gerard.

 2. emile Says:
  September 27th, 2011 at 21:40

  Hallo Gerard,

  Ik heb helaas geen technische beschrijving van de HK 680. Sorry. Googelen is de beste optie.
  Vriendelijke groeten, Emile

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.