Nieuwste berichten

Nieuws archief

Onderwerpen


« | Main | »

HORNmanufaktur Allegro

Geplaatst door: emile | December 17, 2010

HORNmanufaktur Allegro NT speakers

Als er sprake is van hoog rendement breedband speakers, dan heeft dat direct mijn onverdeelde aandacht. Dit, omdat het zoveel voordelen heeft voor de versterking. Afhankelijk van het rendement, kan men met slechts enkele watts een orkaan van geluid ontketenen. Ook is de fasezuiverheid 100%, wat resulteert in een goede ruimtelijke afbeelding en harmonieuze weergave. Door de open behuizing, is er tevens een aanzienlijke dynamiek. Daar staat tegenover dat dergelijke speakers weleens bepaalde voorkeuren in het hoge midden gebied hebben; tot soms op het agressieve af.

Ha die Hay

Hay-End Audio uit Venlo liet een tijdje geleden weten dat het een paartje Allegro NT speakers van het Oostenrijkse HORNmanufaktur binnen zou krijgen en nodigde me uit om ze te komen beluisteren. Dit uiteraard nadat ze volledig waren geacclimatiseerd en ingespeeld. Toen dat eenmaal was gebeurd, reisde ik af naar het Noord Limburgse Venlo naar de immer vriendelijke en gastvrije Hay Kockelmans.

Het was overigens niet de eerste keer dat ik bij Hay was geweest. Een aantal jaren geleden beluisterde ik samen met een oude vriend, een prachtige 2A3 push-pull versterker. Nu waren het dus de HORNmanufaktur Allegro NT speakers, die aanleiding gaven tot een bezoekje.

In het opvallende kastontwerp neemt één enkele breedband unit het gehele werk voor z’n rekening met een gevouwen hoorn concept. Deze dubbelconus unit is een eigen ontwikkeling van HORNmanufaktur. Door de breedbander is er geen enkele filtering, wat de natuurlijke weergave uiteraard ten goede komt. Verder, is de gevoeligheid 96dB en de nominale impedantie 8 ohm. De kast is tegen meerprijs in verschillende fineer uitvoeringen te krijgen: kersen, walnoot, maple en satijnlak uitvoeringen.

Luisteren

Na een drankje en een gezellige babbel, gingen we er eens voor zitten. Aanvankelijk werden de Allegro’s aangestuurd door de Dared MP30 single ended 300B. Dat ging erg makkelijk, gezien het hoge rendement. Zelf luister ik regelmatig naar vergelijkbaar gevoelige speakers met zelfs nog een kleinere eindbuis; en dat gaat prima.

Toch werd de 300B gedurende de luistersessie vervangen door zijn grote broer de Dared VP845 met de 845 eindbuis; overigens ook in single ended configuratie. Niet dat dat nodig was, maar we waren gewoon nieuwsgierig naar wat een grotere buis aan kracht zou toevoegen. Dat bleek in de praktijk wel mee te vallen, behalve dan dat het lage midden en laag iets meer gemak en profiel kreeg. Frontend was de Cayin CD-100i S-HEA cd speler.

De Allegro bleek een dynamische speaker die mooi plaatst en een goede klankbalans heeft. Ook viel de hoge resolutie op, wat typisch genoemd kan worden voor breedbanders. Ik zou niet willen zeggen, dat de Allegro absoluut ongekleurd was. Hij had wel zo zijn voorkeurgebieden en kleuringen in de wat lagere middenregisters, maar het kleurtje beviel me uitermate. Het had een mate van smeuïgheid die prettig was. Die ‘kleuring’ werd overigens weer minder met de Cayin VP-100i geïntegreerde KT88 push-pull versterker en bovendien moet men vanzelfsprekend pas een definitief oordeel vellen, nadat men speakers onder de persoonlijke omstandigheden heeft getest.

Iets nog over de fysieke plaatsing van de Allegro’s. De fabrikant adviseert dat sterk indraaien weinig oplevert en dat klopte ook wel. Grappig was dan ook dat ik ten tijde van deze sessie, zelf de Audio Physic Sitara speaker thuis had staan (uit Duitsland), waar het sterk indraaien juist een absolute voorwaarde bleek. Hier was het dus precies tegenovergesteld, zij het iets minder.

Als afsluiting werd er nog het nodige vinyl gedraaid dat ik had meegenomen. Zo werd ik weer getroffen door de schitterende opname van Bartoks Music for Strings, Percussion and Celesta op EMI onder de baton van Eugene Ormandy. De Allegro’s bleken bijzonder geschikt de intiem mystieke atmosfeer van Bartoks derde deel – het nachtelijke stuk – te vangen. Dat zegt veel over het oplossend vermogen van deze breedbanders.

Conclusie

Al met al heeft HORNmanufaktur met de Allegro NT een interessant systeem op de markt gebracht, dat zich goed zal weten te handhaven binnen het hoogrendement luidsprekerlandschap. Er is overigens nog een model met een vereenvoudigde kast maar met dezelfde breedbandunit: de A90. Het prijsverschil met de Allegro NT is 1600 euro per paar; wat aanzienlijk minder is. Persoonlijk zou ik echter direct voor de Allegro’s gaan…

Emile Stoffels

Een paar Allegro NT in standaard berken fineer heeft als adviesprijs € 6395,-.

Voor meer informatie en voor inlichtingen:
www.hayendaudio.nl
info@hayendaudio.nl
(0031)(0)6 155 45 270

Naschrift importeur.

Inmiddels heeft de fabrikant op aanraden van Hay een kleine wijziging aangebracht die de al geringe kleuring tot een verwaarloosbaar minimum reduceert.

Categorie: Audio apparatuur, Luidsprekers | Reageer »

2 Reacties to “HORNmanufaktur Allegro”

 1. Bauke R.Bijma. Says:
  September 25th, 2013 at 15:33

  Ja,ook ik heb de Allegro ontdekt en reeds beluisterd bij Hay.En bezweken voor de Sound,geen K.of andere horn meer nodig.Later toevallig bij een Audiomate een stel Homebrew S.dr.system beluisterd.En nu van iemand anders een stel in bruikleen,En gelijk weer bevestigd in dit concept.Afgelopen Za.mijn Audio Neef op luistervisiete.Nou,die beleefde Heel wat nieuws naar zijn zeggen .Dat dit ook bestond,dus ook mooi voor mij dit te horen ! Iemand anders vond de H.M.faktur Te veel kleuren,heeft nu Harbeth & B.901.m,vr.Gr.uit Sneek Frl. B.<

 2. emile Says:
  September 25th, 2013 at 20:58

  Hallo Bauke,

  Bedankt voor je mail. Wat leuk dat jij ook gevallen bent voor deze speaker. Je zou eens kunnen kijken wat een laagvermogen versterker nog zou kunnen betekenen, aangezien het rendement hoog genoeg is. Een EL84 buizen versterker of wellicht een Musical Fidelity A1 zou erg leuk zijn. Houd me maar op de hoogte.

  Veel succes en luisterplezier!

  Vriendelijke groeten,

  Emile Stoffels

Reacties

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.